Aapo Similä

Kuva
Aapo Similä kantele
Aapo Similä

Aapo Similä (14.4.1891 - 10.11.1972) oli oman aikakautensa esiintyjä, joka sanan täysimmässä merkityksessä täytti esittävän taiteen modernin käsitteen "poikkitaiteilija". Hän oli tunnustettu laulaja, näyttelijä, säveltäjä, muusikko,"debatööri", kirjailija ja näytelmäkirjailija. Vuosisadan alkukymmeninä hän niitti mainetta Helsingin, Oulun, Joensuun ja Tampereen teattereissa sekä sävelteatterikiertueilla ja ns. kahvilalaulajana. 1930-luvulla Similä kanteleineen kierteli kotimaan lisäksi Euroopassa ja jopa Amerikassa asti. Sotien aikana Aapo Similä toimi viihdytystehtävissä rintamilla ja jatkoi samaa kansanlaulajan tietä rauhan palattua. Konsertteja ympäri maata riitti —tosin välillä ilman mainittavaa taloudellista tulosta. Tärkeä kulminaatiopiste oli Lemmin poika -oopperan esittäminen Suomen Kansallisoopperassa siitäkin huolimatta, että 70-vuotiaan säveltäjä Similän työ sai varsin riitasointuisen vastaanoton.

Kiitämme amerikansuomalaisen musiikin erikoistuntija Carl Rahkosta ja akatemiaprofessori Hannu Salmea yhteistyöstä tiedon tuottamisessa ja muusikko Sakari Kukkoa hänen tulkinnastaan Oravan laulusta.

Sivusto on tuotettu Aapo Similän arkistomateriaalista yhteistyössä arkiston haltijan, Aapo Similän pojan, toimittaja Juhani Similän kanssa. Yhteydenotot: juhanisimila (at) gmail.com

Aapo Similä - Elämäni! Muisteluita ja päiväkirjamerkintöjä kansikuva

Aapo Similän elämänkertateos ja liite-cd on tilattavissa verkkokaupastamme:

Aapo Similä - Elämäni! Muisteluita ja päiväkirjamerkintöjä

Tagit