Taija Robalta

Main photo
Taija Robalta - photo: Katri Somerjoki
Photographer
Katri Somerjoki

Esittely

Taija Robalta on helsinkiläinen flamencolaulaja, joka on keikkaillut vuodesta 2006 ja opettanut vuodesta 2010 lähtien. Taijan erityisosaamisaluetta on perinteinen flamenco, jonka tulkinnan intensiivisyydessä kuuluvat niin tummat, syvät sävyt kuin flamencon kupliva keveys. Taija on opiskellut laulua useita vuosia Espanjan Sevillassa pääopettajanaan Esperanza Fernández, yksi tämän hetken ansioituneimmista flamencon naisäänistä.

Perinteisessä flamencossa kappaleita kutsutaan palo'iksi eli tyylilajeiksi. Kunkin tyylilajin sisällä laulajalla on improvisatorinen vapaus lähtien säkeistövalinnoista ja tulkinnasta aina korukuvioiden ja rytmisten variaatioiden tarjoamiin muuntelumahdollisuuksiin. Tietyssä mielessä perinteinen flamenco on kieli, jolla muusikot kommunikoivat keskenään - kuin keskustellessaan. Yhdenkään tyylilajin puitteissa esitys ei toistu esityksestä toiseen identtisesti soitettuna ja laulettuna, vaan läsnäolon voima ja reaktiivisuus tekevät jokaisesta esityksestä uniikin. Perinteiseen flamencoon kuuluvat niin iloiset ja kepeät kuin myös tummanpuhuvat tyylilajit. 
Taija on myös suomentanut flamencolauluja, joten tilaajan toiveesta on mahdollista sisällyttää ohjelmistoon suomenkielinen kappale/kappaleita.

Taija on esiintynyt Sevillan tablaoissa niin laulajana kuin tanssijanakin. Suomessa hänet tunnetaan laulajana, joka tuntee flamencoperinteen salat ja on työskennellyt lukuisten suomalaisten ja ulkomaisten muusikoiden sekä tanssijoiden kanssa erilaisissa produktioissa isoista tanssiteoksista intiimeihin akustisiin keikkoihin. 

Taija tekee yhteistyötä kahden suomalaisen kitaristin kanssa. Häntä säestää keikoilla joko Tony de María (Toni Jokiniitty) tai Juho Koskimies. Heillä on myös omat artistiprofiilit katalogissa mikäli etsit flamencokitarakonserttia!

Teknistä tietoa

Konsertin enimmäispituus 60 min tai 2 x 45 min. Minimi 5-15 min. Flamenco toimii erittäin hyvin myös akustisesti.
Äänentoiston speksit:
Dynaaminen mikrofoni laululle (esim Shure 58)
Kondensaattorimikrofoni kitaralle
PA-laitteisto
Isommissa paikoissa myös lähimonitorit.

Musiikkityylit