Politiikka on yksi asia, kulttuuri toinen

Karjala-ilta Etnosoi!-festivaalilla la 11.11. Kalliosalissa klo 19. Esiintyjinä Sattuma-duo (Arto ja Eila Rinne) ja Loimolan Voima.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Politiikka on yksi asia, kulttuuri toinen

Venäjän hyökättyä Ukrainaan moni asia ei ole enää ennallaan. Karjalassa sotatilanne ja sanktiot ovat pakottaneet elämänmuutoksiin rajan molemmilla puolin.

Karjalaisen Sattuma-yhtyeen perustajajäsen Arto Rinne on syntynyt Petroskoissa Venäjän puolella ja elänyt siellä suurimman osan elämästään.

– Kuuluisaa henkilöä lainatakseni: Maantieteelle ei mitään voi. Raja on aina ollut tässä, ja tulee aina olemaan, Arto Rinne toteaa.

Hän on kokenut rajan läsnäolon nuoresta asti.

– Onneksi urani alku ja suurin osa elämääni on ollut aikaa, jolloin rajat olivat avautumassa ja kanssakäyminen meni parempaan suuntaan. Kun musiikki alkoi viedä mennessään, oli tärkeää päästä lähinaapurimaahan eli Suomeen esiintymään. Järjestin myös seitsemänä vuonna Carelian Faces -festivaalin Petroskoissa, yhteistyössä Suomen Faces-festivaalin kanssa.

Uusien kokoonpanojen aika

Neljä vuotta sitten Arto Rinne muutti Suomen puolelle rajaa, Kouvolaan, ja täältä käsin hän jatkaa myös musiikin tekemistä.

– Korona-aikana kaikki projektit pysähtyivät, mutta oli silti toivoa, että yhteistyö Sattuman kanssa jatkuisi. Kouvolasta Petroskoihin ei ole kovin pitkä matka.

Kova isku yhtyeelle oli perustajajäsen, puhallinsoittimiin erikoistuneen Dmitri ”Dima” Deminin kuolema syksyllä 2020. Sattuma on perustettu aikoinaan isä-lapset-kvartettina, jolloin ytimen muodostivat Arto Rinne ja tyttärensä Eila Rinne sekä Dima Demin ja poikansa Vladislav. Suurimmillaan yhtye on ollut kuusihenkinen.

– Oli tietysti hyvin ikävää että Dima kuoli. Hän lisäsi aivan omia värejä musiikkiin, ja soitti monia soittimia. Sen jälkeen Sattuma oli pitkään tauolla.

Tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuosi on kuitenkin saanut yhtyeen aktivoitumaan uudestaan. Käytännön syistä kokoonpanot vaihtelevat nyt duosta kvartettiin. Etnosoi!-festivaalilla Sattuma esiintyy Arto ja Eila Rinteen duokokoonpanona.

– Henkilökohtaisesti olen tosi iloinen, ettei Sattuman tarina ole vielä päättynyt. Vaikeista oloista huolimatta voidaan toimia ja keksiä uusia esiintymismuotoja.

Sota rakentaa muureja

Sota on tehnyt Sattuman kansainvälisen toiminnan todella vaikeaksi.

– Muut muusikot eivät pääse tällä hetkellä tulemaan Suomeen. Suomi, Baltian maat ja Puola kieltävät Venäjän kansalaisilta turismin ja kulttuurivaihdon, sanoo Arto Rinne ja huokailee.

– Minä vastustan koko sotaa, Krimin valtaustakin vastustin. Monet Venäjällä eivät tue Putinin toimia, kulttuuriväestä varmaan suurin osa.

Suomalaiset juuret mahdollistivat Arto Rinteen paluumuuton, vaikka hän ei ole Suomen kansalainen. Toistaiseksi hän pystyy Venäjän kansalaisena edelleen ylittämään rajan.

– Venäläiset eivät enää pääse omilla autoillaan Suomeen. Jos tulee vastasanktio, eikä suomalaisilla kilvillä enää pääse Venäjälle, niin tilanne tietysti vaikeutuu. Monet asiat tuntuvat menevän huonompaan suuntaan.

Koska Rinteen vierailut Venäjän suuntaan ovat olleet mahdollisia, Sattuma on esiintynyt tänä vuonna Petroskoissa ja Novgorodissa. Toiseen suuntaan rajat ovat kiinni.

– Viime vuonna kun Venäjällä alkoi mobilisaatio, Vladislav Demin sattui olemaan turistimatkalla Suomessa. Silloin Suomi ei ollut vielä sulkenut rajansa turisteilla, ja Vladislav jäi tänne pariksi kuukaudeksi. Soitettiin silloin joitain konsertteja pienemmällä kokoonpanolla.

Saksan kiertue piristi

Tänä syksynä Sattuma teki laajan Saksan kiertueen, ja sinne Vladislav Demin pääsi mukaan – Saksan rajat eivät ole venäläisille täysin suljettuja.

– Hän tosin joutui lentämään Pietarista Turkin kautta Berliiniin. Saksan kiertue oli erittäin piristävä ja oli hienoa, että Vladislavin oli mahdollista tulla sinne. Meihin ja venäläistaustoihin ei suhtauduttu negatiivisesti, vaikka aihe tietysti välillä nousi keskusteluun.

Vladislav kertoi itse tilanteestaan julkisesti Suomessa ollessaan.

– Hän on pasifisti kuten minäkin ja hänelle sota on ollut suuri järkytys. Vladislav on 30-vuotias, joten hänen on mahdollista joutua rintamalle, vaikka tuskin ensimmäisten joukossa. Alkuvuodesta hän jätti työnsä sinfoniaorkesterissa Petroskoissa ja vietti neljä kuukautta Vietnamissa, seuraten sieltä tilanteen kehittymistä. Tunnen useita nuoria miehiä, jotka ovat paenneet Venäjän mobilisointia. Heitä tavattiin Saksassakin, Arto Rinne kertoo.

Kahdeksas levy tulossa

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Sattuman polku jatkuu, ja suunnitelmissa on pitää juhlakonsertti loppuvuonna Petroskoissa. Myös uusi levy on tulossa, Sattuman kahdeksas albumi.

– Aloitimme äänitykset jo viime vuonna, ja tänä vuonna jatkoimme vakiostudiossamme Petroskoissa. Uudet raidat on tehty kvartetin voimin, bonusraidalla ovat mukana myös Eila sekä edesmennyt Dmitri Demin.

Levyllä kuullaan useita kieliä, kuten Sattuman tyyliin kuuluu.

– Meillä on kappaleita venäjäksi ja suomeksi, inkerin murteella, karjalan kielellä ja sen eri murteilla sekä Karjalan Äänisniemen venäjän murteella, Arto Rinne luettelee.

– Itse olen täysin kaksikielinen, suomi ja venäjä. Kiitos siitä isovanhemmilleni, jotka pitivät huolen suomen kielestä. Eikä minulla ole mitään venäjän kieltä vastaan – politiikka on yksi asia, kieli aivan toinen.

Musiikin ohella Arto Rinne opiskelee tällä hetkellä asioimistulkiksi. Myös toimittajantyöt jatkuvat, suunnitteilla on tällä hetkellä laajempi radio-ohjelmasarja venäläisestä ja karjalaisesta kansanmusiikista Radio Helsingille yhdessä Anne-Mari Kivimäen kanssa.

– Toivon, että sota loppuisi pian. Seuraan tilannetta joka päivä, kuten olen seurannut sitä 24.2. lähtien. Mutta voi kestää kauan ennen kuin kaikki suhteet alkaa taas parantua, Arto Rinne toteaa.

Tove Djupsjöbacka

Karjala-ilta Etnosoi!-festivaalilla la 11.11. Kalliosalissa klo 19. Esiintyjinä Sattuma-duo (Arto ja Eila Rinne) ja Loimolan Voima.