Puoro Jerome & Ruiha Turner (nz)

‘ORO ATUA - Power to the Puoro’ on esitys joka johdattaa Uuden-Seelannin alkuperäiskansan, maorien perinteisiin. Taonga Puoro - maorien muinaisten, voimallisten soittimien äänet yhtyvät Aotearoan (Uuden-Seelannin) lumoavan luonnon ääniin.
Esityksessä nähdään ja kuullaan harvinainen, yli 50 soittimen monipuolinen kokonaisuus.

Jerome ja Ruiha jakavat kanssamme perheryhmänsä (whānau) Te Tini a Haa:ksi nimetyn soittimiston. Modernin teknologian avulla muinainen kohtaa uuden; instrumentteina mm. Nguru (valaan hampaasta tehty nenähuilu), Porutu Pounamu (jadesta valmistettu pitkähuilu), Putaatara (kotilotrumpetti) ja Koauau Toroa (kuningasalbatrossin siipiluu -huilu).

Jerome ja Ruiha kutsuvat meidät jakamaan esi-isiensä ja esiäitiensä äänet, laulut ja tarinat. Luvassa on ainutlaatuinen, autenttinen ja mieleenpainuva matka maorien ikiaikaiseen äänimaisemaan.

Grammy-palkittu Jerome Kavanagh Poutama (Puoro Jerome) on Taonga Puoro -harjoittaja, säveltäjä ja taiteilija. Hänen maoriperimänsä tulee Ngāti Maniapoto - Matakore, Mōkai Pātea, Kahungunu, Ngāti Rangi - Awa Whanganui, Tūwharetoa (Māori) -heimoista sekä Irlannista juontavasta Caomhanach-klaanista.

Ruiha Turner on Taonga Puoro -harjoittaja ja esiintyvä taiteilija. Hän kuuluu Ngāti Pāhauwera ja Ngāti Kahungunu ki Te Wairoa -heimoihin.

Kaksikon työskennellessä yhdessä - Taha Wahine (feminiininen) ja Taha Tane (maskuliininen) tasapainossa - elvytetään ja kunnioitetaan Tupuna-maorien perinnettä.

Vuotalon Etnosoi!-konsertti-illan aloittaa turkkilainen kamancha-mestari ja improvisaatiotaiteilija Melisa Yildirim. Hänen tyylinsä ja vaikutuksensa vaihtelevat sufi-musiikista Anatolian kansanmusiikkiin ja nykymusiikkiin.

Konsertti-illan tuottavat Maailman musiikin keskus ja Vuotalo