Wonuwali

Kotipaikka 
Helsinki
Esittely 

Wonuwalin jäsenet tanssivat, laulavat ja soittavat djembe- (jembe), dundun-, bugarabu- ja sabar-rumpujen lisäksi myös muita perinteisiä soittimia: mm. gongoma, balafoni ja wassakhumba. Yhtyeen tanssit ja rytmit ovat läntisestä Afrikasta, erityisesti Guineasta ja sitä ympäröivistä maista.

N'Fanly "Alya" Camara ja Outi Kallinen perustivat Wonuwalin vuonna 1998, kun Outilta tilattiin koreografia Kiasman avajaisviikolle. Suurin osa Wonuwalista on tanssinut tai soittanut ammatikseen jo pitkään sekä Suomessa että ulkomailla, ja myös suomalaisjäsenet ovat opiskelleet tanssia ja musiikkia useaan otteeseen Afrikassa. Ryhmän johtohahmo N'Fanly Camara on guinealainen tanssija ja muusikko, joka on saanut koulutuksensa kuuluisassa Guinean kansallisbaletissa Djolibassa. Hän on tehnyt kiertueita (Pohjois-Amerikka, Karibia, Afrikka, Eurooppa) tunnettujen tanssiryhmien ja orkesterien kuten Grand Ballet d'Afrique Noir, Kakande, Bougarabou Michel Marre Sextet ja artistien kuten Mory Kante ja Salif Keita kanssa. Hän on myös erinomainen pedagogi, jota on kutsuttu pitämään kursseja ympäri maailmaa. Outi Kallinen on tanssija, koreografi ja muusikko, joka on afrikkalaisen tanssin uranuurtaja Suomessa ja ilmaisukyvyltään afrikkalaistenkin ihailema tekijä. Hän on esiintynyt erilaisissa tanssi-, musiikki- ja teatterikokoonpanoissa Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Hänen aiempi ryhmänsä Djumora (1990-97) oli epäilemättä aikanaan tunnetuin afrikkalaisen tanssin esittäjä Suomessa. Wonuwali on esiintynyt lukuisissa konserttitaloissa ja festivaaleilla, mm. Savoy-teatterissa ja Faces-etnofestivaalilla. Kokoonpano kutsuttiin esiintymään 2002 Kiinaan Pekingin ja Wuhanin kaupunkeihin kansainvälisille kulttuuri- ja turismifestivaaleille, joilla se saikin suuren suosion ja oli Wuhanin festivaalin päätösesiintyjä. Wonuwalillta on ilmestynyt levy "Segine" 2004.

N'Fanly "Alya" Camara (Guinea) - taiteellinen johto, soolodjembe, bugarabu, gongoma, balafon
Outi Kallinen - koreografia, tanssi, laulu, dundun, sangban
Maarika Autio - balafon, tanssi, dundun
Meri-Tuuli Cavén - tanssi, kenkeni
Boucar Gaye (Senegal) - 2. soolodjembe, sabar
Hemu Häsänen - dundun, sangben, kenkeni
Pauliina Kittamaa - tanssi, kenkeni
Taija Kuula - tanssi, djembe
Taija Kuula - tanssi, dundun ,djembe
Otto Miettinen - djembe
Tarja Zukale - djembe, tanssi

Teknistä tietoa 

Wonuwalin esitys voi kestää 10 minuutista pariin tuntiin ja sisältää tanssia ja musiikkia tai pelkästään musiikkia. Esitys voi olla akustinen mutta suuremmissa tiloissa tarvitaan vahvistusta ainakin osalle soittimista.