Stilimba

Stilimba - photo: Neida Cabello-NousiainenKotipaikka
Helsinki

Esittely

Stilimban musiikki on melodista, tanssittavaa ja aurinkoista. Tyylillisiä vaikutteita ammennetaan Länsi-Afrikan rannikolta Karibian kautta aina eteläiseen Amerikkaan asti. Yhtyeen erikoisuutena on harvinaisten akustisten soitinten ennakkoluuloton ja taitava yhdistely: tuskin missään muussa kokoonpanossa voi kuulla länsiafrikkalaisen heptatonisen balafonin soivan sulassa sovussa Trinidadin double tenor steel panien, konserttimarimban, cuatron ja Andien puisten huilujen kanssa. Basson ja rumpujen ryydityksessä aineksista syntyy mukaansatempaava ja omaleimaisen ”stilimbaattinen” meininki. Musisoinnin lisäksi konsertit sisältävät tanssisooloja länsiafrikkalaisittain.

Sana ’Stilimba’ tulee sanoista steel pans + konserttimarimba. Yhtye sai nimensä ja alkunsa jo vuonna 2003 Autio & Nousiaisen duoesiintymisissä. Varsinainen ensikonsertti täydessä vahvuudessa oli kuitenkin Tukholmassa maaliskuussa 2004 Tune In- festivaaleilla, jonne Stilimba valittiin demoäänitteen perusteella reilusti yli sadan bändikandidaatin joukosta edustamaan Suomea mittavassa yhteispohjoismaisessa musiikin promootiotapahtumassa. Vastaanotto oli loistava. Yhtye onkin sittemmin niittänyt suosiota festareilla ja koulukonserttiesiintyjänä eri puolilla Suomea Lapin perukoita myöten. Stilimba on lyhyessä ajassa noussut erittäin arvostetuksi nimeksi Suomen maailmanmusiikkipiireissä.

Stilimban muusikot ovat nimekkäitä. Heidät tunnetaan instrumenttiensa taitajina Suomen rajojen tuollakin puolen. Kiertueet ovat kuljettaneet malletisti/tanssija
Maarika Autiota ympäri Suomea ja muuta maailmaa Kiinasta Kuubaan ja Länsi-Afrikkaan eri kokoonpanoissa (mm. Good People, Solo Cissokho & Dielykounda, Wonuwali, Duo Diambar jne.) Maarika on ammattitasoisena balafonistina harvinainen ilmiö näillä leveysasteilla. Kuuden kielen taitajana hän kirjoittaa lauluja ainakin wolofiksi, suomeksi, ranskaksi ja englanniksi. Esiintymisten lisäksi Maarika pitää työpajoja tanssissa, teatteri-ilmaisussa ja balafonin soitossa. Stilimban toinen alullepanija, multimusikantti Mikko Nousiainen soittelee vaivatta erilaisia eteläamerikkalaisia kitarasoittimia ja puupuhaltimia. Silti hänet tunnetaan parhaiten steel panien eturivin taitajana: Mikko lukeutuu pioneereihin, jotka ensimmäisinä Suomessa esittelivät tätä maailman uusinta soitinta. Esiintymässä hän on kiertänyt mm. Etelä-Amerikan Boliviassa ja Chilessä, ja muista kokoonpanoista mainittakoon vaikkapa Idea Profunda sekä Aurinkokunta.
Ousseynou Mbaye on syntyisin Sengalin Dakarista. Hän päätyi Suomeen senegalilaista mbalax- musiikkia soittavan Galaxy- yhtyeen jäseneksi vuonna 1994. Ousseynou on kolunnut Suomen kolkista kaukaisimmatkin Konserttikeskuksen esiintyjänä (Galaxy & Duo Diambar, ja nyt myös Stilimba) vuodesta 1997 lähtien.
Bolivialaissyntyinen Pedro Castellon on kotiseutunsa musiikkitradition pitkän linjan tutkija ja instrumentaalinen taituri. Hänet tunnustetaan asiantuntijapiireissä Andien huilujen ja charango- kitaran virtuoosiksi.

Tuomo Kuure on helsinkiläistynyt rovaniemeläisbasisti. Muuntautumiskykyisen Tuomon voi bongata paitsi Stilimban myös suomalaiskansallisen Pohjannaulan ja Aurinkokunnan riveistä. Yhtyeen ensilevy Dale Stilimba (GMCD 0613) ilmestyi kesällä 2006.

Maarika Autio - konserttimarimba, balafoni, laulu, tanssi
Mikko Nousiainen - steel pans, cuatro, akust.kitara, Andien huilut, laulu
Ousseynou Mbaye (Senegal) - perkussiot (djembe) ja rumpusetti
Tuomo Kuure - basso
Pedro Castéllon (Bolivia) - steel pans, cuatro, akust.kitara, Andien huilut, laulu

Youtube
www.stilimba.net

Technical Information

Stilimban show kestää varttitunnista pariin tuntiin tilaajan toivomusten mukaisesti. Stilimba esiintyy toki haluttaessa myös osittaisena kokoonpanona, esim. duo-triona, ja intiimeissä tiloissa akustisestikin. Kysy suurempien näyttämöiden äänentoistosta suoraan kontaktiosoitteesta.

Yhteystiedot

Maarika Autio
Kirjatyöntekijänkatu 14 C 59
00170 Helsinki
p. +358 (0)41 511 0661