Mikko Saarelaa muistaen

Muusikko, musiikin monitoimija ja biologian ja maantieteen lehtori Mikko Saarela syntyi Helsingissä 15. tammikuuta 1958 ja kuoli haimasyövän murtamana myöskin Helsingissä 11.1.2019. Mikon muusikonuran ja monet muutkin saavutukset kertoo hänen ystävänsä ja soittokumppaninsa Arto Pajukallio Helsingin Sanomissa 15. tammikuuta julkaistussa muistokirjoituksessa. Kerrattakoon tässä kuitenkin, että muusikkona ja lauluntekijänä Mikko toimi elämänsä eri vaiheissa yhtyeissä Eppu Normaali (jonka nimenkin itse asiassa Mikko keksi), Organ, Freud Marx Engels & Jung sekä U-Bayou. Ainakin kaksi näistä ovat tunnettuudessaan luokkaa jotka eivät esittelyjä tarvitse. Monille kansanmusiikin alan aktivisteille ja harrastajille zydecon ja cajunin poljennossa 90-luvun alkuvuosina ilakoinut U-Bayou muistuu mieliin ehkäpä sen kautta, kun mainitaan yhtyeen jäsenistöstä sen puuhamies, mm. lukuisilta Kaustisen karkeloilta tuttu Tuomo 'Tumppi' Heikkola'.

Tutustuin Mikkoon 90-luvun alkuvuosina Maailman musiikin keskuksen järjestämän Etnosoi!-festivaalin tuoksinassa. Mikko oli jo palkattu työntekijä ja minä käytin mielelläni festivaalin aikaan vapaapäiviä vakituisesta työstäni tarjotakseni talkooapua tapahtumalle. Vuodesta 1996 seurasi kymmenvuotinen jakso jolloin jaoimme Mikon kanssa päivittäistä arkea maailman musiikkikulttuurien parissa. Mikon työtehtävät musiikki-instituutissamme liittyivät tuotannollisiin töihin mutta eritoten tiedotukseen. Siinähän se oli, alue jolla Mikko briljeerasi. Tekstin tuottaminen oli hänelle helppoa ja kieli värikästä josta kirjoittajan tunnisti. Usein tekstiä saattoi koristaa myös karikatyyrimäinen piirros, joka sekin oli Mikon kynästä.

Päivät ja vuodet seurasivat toisiaan, mutta samanlaisia ne eivät Mikon kanssa olleet. Mikon eri puolet tulivat esiin joskus yllättäenkin; leppoisa familyman saattoikin tuiskahdella varsin näpäkästi – ja sitten tuuli taas kääntyi. Rock-areenoilla kouliintuneella muusikolla ei moni ehkä olisi arvannut olleen myös toinen, hyvin ujo puoli. Olin käärinyt hihat vuoden 1997 festivaalin tuotannon käynnistääkseni ja halusin tietyt asiat tapahtuvaksi saman tien. Olimme hahmotelleet ohjelmistoon Sam Mangwana Bandin Angolasta ja Kongosta. Tietäen Mikon suureksi Mangwana-faniksi ja Afrikan kontinentin musiikin ystäväksi muutenkin, annoin tuotannollisen tehtävän hänelle. Yllättäen Mikko vallan hermostui ja epäili että josko hän nyt ei kuitenkaan. Kannustin häntä jatkamaan ja yön valmistauduttuaan hän ryhtyi toimeen. Todellinen järkytys syntyikin sitten siitä, että managementin numerossa vastasikin laulajatähti itse! Mikko sai hetken kakisteltuaan asiansa esitettyä, mutta parikin päivää meni toipuessa – ja Mikko kertasi tarinaa monen monta kertaa. Sam Mangwana Band nähtiin Etnosoi!ssa suunnitellusti.

Kirjoitustyön lisäksi Mikko aivan erityisesti nautti kaukaisten Etnosoi!-vieraiden kestitsemisestä jos ja kun se vain oli mahdollista. Instituutin keittiön liedellä porisi milloin eksoottisin maustein säväytetyt liha- tai kanapadat, milloin kotoinen kalasoppa. Elämässä ylipäätään hänelle tärkeintä oli 'maailman kaunein nainen', oma vaimo Eeva – ja lapset Hilla ja Lasse.

Istuin kuluneen vuoden alkupuolella Mikon ja Eevan keittiönpöydän ääressä. Mikko oli kutsunut käymään. Armottomana realistina hänen näkemyksensä tulevasta oli selkeä, ja hän halusi jo valmistautua. Harrastuneisuuden ja mm. levyarviointityön tuloksena kertyneen suuren äänilevystön tulevaisuus oli turvattava. Kahvien ja syvällisen, elämää luotaavan keskustelun jälkeen pakkasimme satoja levyjä autooni ja toin ne 'Tuuttiin'. 'Loput hoidatte sitten Eevan kanssa!', kuului komento. 'Mikko Saarelan kokoelma' on muotoutumassa Maailman musiikin keskuksen kirjastoon.

Jaana-Maria Jukkara
Työtoveri Maailman musiikin keskuksesta

We are sad to inform that our former colleague Mikko Saarela passed away in January 2019, at age of 60, due to severe illness. Mikko is missed by friends and colleagues, but most of all by his wife and two children.

(kuva/photo: Latvis)