Gamelan Hanuman

Gamelan HanumanKotipaikka
Helsinki

Esittely

Gamelan Hanuman soittaa indonesialaista keski-jaavalaista klassista gamelan-musiikkia, joka käyttää pääasiassa lyömäsoittimia, kuten metallofoneja, gongeja, ja rumpuja. Sen ohjelmistoon kuuluu myös joitakin populaarisävelmiä sekä muiden Indonesian provinssien kappaleita gamelanilla esitettynä. Yhtye esittää myös varjoteatteria suomen kielellä gamelan-musiikin säestyksellä. Orkesterin perustaja Reijo Lainela perusti yhtyeen vuonna 1986, kun Lainela aloitti työt Indonesian suurlähetystön kulttuurivastaavana. Lähetystön nurkissa lojui huonokuntoisia gamelansoittimia, jotka Lainela päätti ottaa parempaan käyttöön. Gamelan Hanumanin esiintymisiä on nähty jo heti sen perustamisesta lähtien, mm. Teatterimuseon "Näyttämötaidetta Aasiasta" -näyttelyn tilaisuuksissa 1987, Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla 1988, Kuopio Tanssii ja Soi/Jazz-Savo -tapahtumassa 1989 ja Kansallismuseon "Saarien kulttuurit" -näyttelyn tilaisuuksissa 1993. Yhtye on myöhemmin esiintynyt mm. Indonesiaan liittyvien näyttelyiden avajaisissa sekä tilaisuuksissa Lahden Kaupunginmuseossa, Tampereen Taidemuseossa, Hämeenlinnan Taidemuseossa ja lukuisissa yritysten ja muiden yhteisöjen tilaisuuksissa ja teematapahtumissa.

Reijo Lainela - kendhang, bonang, gender jne.
Poppy Purwanti (Indonesia) - slenthem, saron, gender
Daniela Prawita - demung, saron
Vladimir Nikamo - saron, celempung, bonang
Elisa Tan - bonang, gender, saron
Pia Korhonen - bonang, gender, rebab
Valtteri Pöyhönen - bonang, gambang, saron
Antti Hosia - gong, kempul, saron
Henrik Suhonen - demung, kenong, saron
Mikko Juvonen - kendhang, saron

Teknistä tietoa

Gamelan Hanuman voi esiintyä muutamasta kappaleesta aina kolmeen tuntiin. Orkesteria kootaan erilaisiksi kokoonpanoiksi tarpeen mukaan. Varjoteatteriesitykset kestävät puolesta tunnista kahteen tuntiin. Isoissa tiloissa jonkinlainen yleismikitys on tarpeen.

Gamelanyhtyeen täysi soittimisto vie paljon tilaa. 5 X 7m tila orkesterille on minimi. Soittimet ovat hyvin painavia, mikä kannattaa konserttia suunnitellessa huomioida.

Yhteystiedot

Reijo Lainela