Kukko-Björkenheim-Heikinheimo

Sakari Kukko (s. 1953) tunnetaan ennen kaikkea monipuolisen maailmanmusiikkiyhtye Piirpauken vetäjänä. Saksofonistilla on kuitenkin ollut koko ajan toinen jalka vahvasti jazzissa. Vuonna 1974 perustettu Piirpaukekaan ei ole koskaan vieroksunut jazzillisempaa ilmaisua tai improvisaatiota, ja on säilyttänyt tälläkin vuosituhannella hurjan julkaisutahdin ja tehnyt levyn melkein vuosittain. Samalla saksofonisti on vieraillut useiden suomalaisten jazz- ja rockyhtyeiden, kuten Amorphiksen sekä Kingston Wallin levyillä. Kukko oli puuhamiehenä myös Turku Jazzissa 2003 debyyttikeikkansa soittaneen Vintage Sax Quartetin kokoamisessa.

Kukko kirjoitti ylioppilaaksi 1973 ja opiskeli heti lukion päättämisen jälkeen muutaman vuoden Sibelius-Akatemiassa, kuitenkin opiskellen samalla yksityisesti sävellystä Edward Vesalan johdolla. Vuonna 1976 Kukko jo todisti vaikutusvaltansa suomalaisella jazzkentällä vastaanottamalla Jazzliiton myöntämän Yrjö-palkinnon.

Los Angelesissa vuonna 1956 syntynyt Raoul Björkenheim kuuluu Suomen jazzkitaristien kärkikastiin, vaikka onkin viettänyt koko elämänsä kahden mantereen välissä matkustaen alati Helsingin ja New Yorkin väliä. Björkenheim opiskeli kitaransoittoa ensin Helsingin konservatoriossa ja myöhemmin Berklee College of Musicissa Bostonissa. Vuonna 1981 hän palasi takaisin Helsinkiin ja on toiminut sen jälkeen aktiivisena osana useita musiikkikenttiä kehittäen rohkeaa sähkökitarointiaan pidemmälle.

Björkenheim on toiminut tärkeänä perustajana useissa eri yhtyeissä, kuten Edward Vesalan kanssa muodostamassa Sound and Furyssä sekä yhdessä Björkenheimin pitkäikäisimmistä yhtyeistä, Krakataussa. Nykyisin Björkenheim esiintyy lähinnä the Scorch Trion, Ecstasy-kvartettinsa, Hamid Draken ja William Parkerin triojen kanssa sekä soolokitaristina eri produktioissa. Björkenheim on palkittu muun muassa Suomen Jazzliiton jakamalla Yrjö-palkinnolla vuoden parhaana jazzmuusikkona vuonna 1984.

Kotimaisen vapaan ilmaisun lyhdynkantajaksikin tituleeratun, useista viime vuosien huippuyhtyeistä tunnettu rumpali llmari Heikinheimo (s.1988) on muusikko, joka yhdistää räjähdysmäisen dynaamiseen ja toisaalta herkän lyyriseen tyyliinsä polyrytmiikan ja rubaton rytmiset mahdollisuudet, tuoden vapaasti virtaavaan lyömäsoittoonsa myös melodisia ulottuvuuksia sekä intensiivisen sointiväri-spektrin.

Hän on työskennellyt monien koti- ja ulkomaisten jazz/improskenen merkittävien nimien kuten Piirpaukeen, Jimi Tenorin, Juhani Aaltosen, Arild Andersenin, Jorma Tapion, Jonas Kullhammarin, Pepa Päivisen ja Hilmar Jenssonin kanssa sekä myös progressiivisten yhtyeiden, kuten Alamaailman Vasaroiden kanssa. Levytyksistä mainittakoon mm. uudelleenkootun E. Vesalan Sound & Fury -yhtyeen albumi "Pulsacion", joka oli ehdolla vuoden 2013 kotimaiseksi jazzalbumiksi.

Illan aluksi julkaistaan Musiikkiarkiston hallituksen myöntämä Vuoden Jazzlegenda -tunnustus.