Flamencoa ja joikua pohjoisesta

Etnosoi!ssa koetaan joikun ja harmonikan kohtaaminen sekä julkaistaan ensimmäinen suomalaisen flamencolaulajan tekemä soololevy

Flamencolaulaja Anna Murtolan Fuego Por Dentro (”sisäinen tuli, tulta sisällä”) on ensimmäinen suomalaiselta flamencolaulajalta ilmestynyt soololevy. Albumi myös uudistaa flamencotraditiota.

– Suomalaisena flamencolaulajana koen tärkeäksi ammentaa musiikkiini omista lähtökohdistani. Minun juureni ovat pohjoisessa, mutta ne ovat vuosien mittaan juurtuneet flamencoon. Se ei kuitenkaan ole ainoa musiikin laji joka minussa resonoi ja omassa taiteessani haluan tuoda sen myös esille, Murtola kertoo.

Oulusta lähtöisin oleva Anna Murtola on valmistunut musiikin maisteriksi (Nordic Master of Global Music, Sibelius Akatemia & Royal Academy of Music Aarhus) ja työskentelee parhaillaan Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston myöntämällä työskentelyapurahalla. Levyllä laulajaa säestävät Suomen eturivin kitaristeihin lukeutuva flamencokitaristi Joonas Widenius, pitkän linjan basisti Hannu Rantanen sekä Espanjassa maailman flamencon huippujen kanssa työskentelevä perkussionisti Karo Sampela. Flamencokitaramusiikin pohjoismaisena uudistajana tunnettu Widenius on myös toiminut levyllä kanssasäveltäjänä, sovittajana ja tuottajana. Lisäksi tuottajan roolissa erityisesti laulun osalta on toiminut Etno-Emmalla palkitusta Tuuletar-yhtyeestä tuttu Venla Ilona Blom, jota kuullaan myös taustalaulussa sekä levyllä että julkaisukonsertissa.

Etnosoi!-festivaalin levynjulkaisukonsertissa on mukana levyltä tuttuja vierailijoita, jotka luovat uudenlaista musiikillista vuoropuhelua muun muassa saamelaisen joiun ja arabialaisen musiikin kohdatessa Murtolan pohjoisen flamencon. Levyn vierailijoista levynjulkaisukonsertissa ovat mukana VILDÁ-duon Hildá Länsman ja irakilainen oud-luutun soittaja Ali Haithem. Lisäksi konsertissa vierailevat viulisti Stiliana Ravelska ja pianisti Helmi Camus.

Anna Murtolan ohjelmistoon kuuluu sekä uutta musiikkia, espanjalaisten flamencokappaleiden uusia sovituksia että käännöskappaleita. Carlos Gardelin 1934 säveltämä ja Alfredo Peran sanoittama rakastettu tango ”Volver” tuli monelle flamencon ystävälle tutuksi granadalaisen Estrella Morenten flamencoversiona Pedro Almodóvarin samannimisestä elokuvasta. Murtolan levyllä kappale on käännetty suomeksi ja palautettu takaisin tangoksi. Myös arabialainen kansansävelmä ”Foog in nakhal” on saanut uuden asun espanjankielisenä flamencoversiona.

– Flamencon juuret itsessään ulottuvat moneen muuhun musiikkikulttuuriin. Arabialainen musiikki kuuluu flamencossa yhtenä suurimmista vaikutteista ja olen aina halunnut sukeltaa siihen syvemmälle, Murtola sanoo.

Ääniä pohjoisesta -illan aloittaa VILDÁ, jonka musiikki on uniikki yhdistelmä vahvoja joikuja, svengaavia rytmejä ja improvisaatiota. Upeaäänisen Hildá Länsmanin joiut ja Viivi Maria Saarenkylän ilmeikäs harmonikka luovat ainutlaatuisen äänimaailman, joka tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille, Saamenmaan tuulien tuiverrukseen. Saarenkylä kantaa arvonimeä Vuoden harmonikkataiteilija 2018. Länsman puolestaan palkittiin viime vuonna ensimmäisessä Etnogaalassa Risteys-palkinnolla ja on tuttu muun muassa Uuden Musiikin Kilpailussakin kilpailleesta Solju-yhtyeestä, jossa hän esiintyy äitinsä Ulla Pirttijärven kanssa.

Tällä hetkellä VILDÁ on usean viikon vierailulla Chilessä, jossa monipuoliseen ohjelmaan kuuluu niin esiintymisiä kuin workshopeja, musiikkivideon kuvaamista ja paljon muuta jännää.
– Olemme jopa päässeet mapuche-intiaanien kouluun oppimaan heidän perinnettään: tanssia, musiikkia ja parannusrituaaleja, kertoo Viivi Maria Saarenkylä. Matkan jälkeen suuntaamme studioon äänittämään esikoislevyämme. Ehkä tältä matkalta tarttuu uusia tuulia matkaan, se jää nähtäväksi.

Etnosoi!: Ääniä pohjoisesta
10.11. klo 19.00 Malmitalo
Liput 13,50/8,50 €, ennakko: Lippu.fi

VILDÁ esiintyy myös Tampereella: Etnosoi! Tampere, 17.11. Kulttuuritalo Laikku

Suomen merkittävimpiin maailmanmusiikkifestivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoilee marraskuisessa Helsingissä värikkäitä ja koskettavia elämyksia eri puolilta maailmaa. Festivaalilla nähdään tänä vuonna mm. haitilaisia juuriaan tutkiskeleva amerikkalainen Leyla McCalla, karismaattinen eteläafrikkalainen Dizu Plaatjies & The Ibuyambo Ensemble, arabialaisen musiikin uranuurtaja Suomessa Al-Teslim, upouusi Mustalaismusiikin orkesteri ensikonsertissaan ja kansanmusiikin legenda Heikki Laitinen ystävineen 75-vuotisjuhlakonsertissa.

Etnosoi! 3.-12.11.2018