Arktisen henki -näyttely Kansallismuseossa 3.3.–27.8.2017

 
 

KANSALLISMUSEO
LEHDISTÖTIEDOTE 2.3.2017

 

Arktisen henki

näyttely Kansallismuseossa 3.3.–27.8.2017

 

Kulttuurien museon uutuusnäyttely heijastaa arktisten alkuperäiskansojen kulttuurien ja elämänolojen jatkuvuutta ja muutosta. Esillä on dokumentaristi Markku Lehmuskallion 1980- ja 1990-luvuilla hankkima kokoelma arktisia kansoja edustavien nykytaiteilijoiden teoksia, jotka käsittelevät ja kommentoivat sekä perinteisiä että moderneja aiheita, sekä esineistöä Kulttuurien museon vanhoista maailmankuuluista Alaska-kokoelmista. Mukana on myös valokuvataiteilija Jorma Purasen teos.

Arktisen henki johdattelee kiinnostumaan isoista kysymyksistä, luonnon ja elinolosuhteiden muuttumisesta arktisella alueella. Ennen ulkopuolista vaikutusta pohjoisten kansojen elämä perustui selviytymiseen karun ympäristön ehdoilla ja luonto rytmitti ihmisen elämää tuhansia vuosia.

Arktisen alueen luonnonvaroihin alkoi kohdistua ulkopuolista mielenkiintoa etenkin 1800-luvulta eteenpäin. Turkiseläinten ja merinisäkkäiden kaupallinen pyynti sekä metsä- ja energiateollisuus kytkivät pohjoiset alueet maailmantalouteen – usein alkuperäiskansojen oikeuksien kustannuksella. Ulkopuolinen vaikutus on vauhdittanut pohjoisten kansojen elämäntapojen ja kulttuurin muutosta, ja nyt ilmaston lämpeneminen muuttaa myös ympäristöä nopeasti.

Muutos ja jatkuvuus ovat selvästi nähtävissä näyttelyesineistön kautta. Ympäristön ja elinkeinojen muutokset näkyvät esimerkiksi siinä, että monet perinteiset pyyntieläimet, joita osa teoksista esittää, ovat nykyisin uhanalaisia. Jääkarhusta on tullut arktisen ilmastonmuutoksen symboli, sillä jääpeitteen raju vähentyminen vaikuttaa suoraan niiden elinmahdollisuuksiin. Perinteistä käsityötaitoa on alettu elvyttää mm. Alaskassa, mutta ennen käytettyjä materiaaleja, kuten mursunsuolta, ei ole nykyisin saatavilla.

Kun Suomen kaksivuotinen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa alkaa toukokuussa 2017, Kulttuurien museo haluaa kiinnittää huomiota arktisella alueella tapahtumassa olevaan suureen muutokseen. Paitsi alueen kansoille ja luonnolle, jäätiköiden ja ikiroudan sulamisella on suuri vaikutus koko maapallolle.

Näyttely on esillä 3.3.–27.8.2017 Kansallismuseon pop up -näyttelytilassa, jonne on vapaa pääsy. Näyttelyn on käsikirjoittanut Pilvi Vainonen Kulttuurien museosta ja visuaalisen ilmeen on suunnitellut arkkitehti Jouni Kaipia.

 

Lisätietoja

Amanuenssi Pilvi Vainonen, , puh. 0295 33 6432

Kulttuurien museon johtaja Eija-Maija Kotilainen, , puh. 0295 33 6431

 

Lehdistökuvia osoitteessa

http://www.kansallismuseo.fi/fi/kulttuurien-museo/nayttelyt/arktisen-hen...


 

Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa:


La 4.3.2017 tapahtumapäivä
klo 12.00 ja 15.30 Minä olen – Elokuva tundralla asuvien ihmisten taiteesta: Nykytaide (1992), ohjaus Markku Lehmuskallio. Kesto 120 min.
klo 14.00 Tekijä tavattavissa -keskustelu: elokuvaohjaaja Markku Lehmuskallio ja amanuenssi Pilvi Vainonen
klo 12.00–14.00 ja 15.30–17.30 Naamiotyöpaja lapsille ja aikuisille

 

KANSALLISMUSEO

Avoinna ti-su klo 11–18, ma suljettu

Liput 10 / 7 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

Mannerheimintie 34, Helsinki

 

www.kansallismuseo.fi

www.kulttuurienmuseo.fi