Amerikansuomalaisen musiikin tapahtuma Riihimäen Herajoella

Tuhti paketti siirtolaistietoutta ja musiikkia
Amerikansuomalaisen musiikin tapahtumassa Herajoen työväentalolla la 6.10.

Amerikansuomalaisen musiikin tapahtuma kerää jälleen Herajoen työväentalolle ulkosuomalaisista ja heidän elämästään kiinnostunutta väkeä.

1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä Suomesta lähti paljon väkeä Yhdysvaltoihin hakemaan parempaa elämää. Suomalaisia yhteisöjä muodostui etenkin Suurten Järvien alueelle ja Keskilänteen, mutta myös muualle. Siirtolaiset halusivat ylläpitää omaa kulttuuriaan. Musiikki oli yksi keskeinen asia. Suomalaista musiikkia esitettiin niin orkestereiden kuin yksittäisten muusikoiden voimin. Tätä rikasta kulttuuriperimää ylläpitää Ulkosuomalaiskulttuurin Seura Ry. Amerikansuomalaisen musiikin seminaari on yksi seuran jokavuotisista tapahtumista.

Amerikansuomalaisen musiikin tapahtuma pidetään Herajoen työväentalolla (Vanha Kormuntie 32, Riihimäki) lauantaina 6.10. klo 13 - 24.

Seminaarin ohjelma klo 13 - 17
Tänä vuonna seminaarin ohjelmistossa on useita esitelmiä Pohjois-Amerikan suomalaista. Tekn. lis. Asko Vuorinen kertoo Värmlannin metsäsuomalaisista ja ensimmäisistä Amerikkaan muuttaneista suomalaisista. Dosentti Marko Tikka kertoo harmonikansoittaja Leo Hillin elämästä ja musiikista. Sukututkija Heimo Outola esitelmöi sata vuotta sitten tapahtuneesta laajasta metsäpalosta Minnesotassa. Sen jälkeen esitetään video amerikansuomalaisesta TV-toimittaja Carl Pellonpaasta.

Ilta päättyy tuttuun tapaan klo 18 alkaviin iltamiin, joissa päivän seminaariaiheet muuttuvat musiikiksi. Esiintyjiä ovat mm. Marko Tikka, Mikko Uusitalo, Hannu Virta, Pasi Raukola ja Petri Raukola. Loppuillan tanssimusiikista vastaa Osmo Juutilainen harmonikkaryhmineen.

Liput seminaariin ovat 10 e/henkilö, iltamien sisäänpääsymaksu on 10 e/henkilö. Koko tapahtuman osallistumismaksu 20 e/henkilö sisältää pullakahvit. Halukkaille on mahdollisuus osallistua päivän aikana ruokailuun. Tarjolla on amerikansuomalaista perinneruokaa kala- ja lihamojakkaa. Ruokailuun osallistuvien tulee tehdä tilaus viimeistään keskiviikkoon 3.10. mennessä. Lisää tietoa löytyy Riihimäen nettisivuilta www.riihimaki.fi kohdasta Ajankohtaista/Tapahtumat.