Alfonso Padillan mittava latinalaisamerikkalaisen musiikin kokoelma sai kodin Maailman musiikin keskuksesta

Alfonso Padillan mittava latinalaisamerikkalaisen musiikin kokoelma sai kodin Maailman musiikin keskuksesta

Maailman musikin keskuksen tiedote 9.5.2017

 

Maailman musiikin keskuksella on kaikki maanosat kattava maailman musiikkien käsikirjasto ja arkisto. Kirjasto on kasvanut usealla kokoelmalla, joista suurin on Alfonso Padillalta.

Uudet kokoelmat

FT, dos (em.) Alfonso Padilla hoiti vuosien ajan Helsingin yliopistossa musiikkitieteen yliopistonlehtorin virkaa ja koulutti käytännössä kokonaisen sukupolven musiikin tämän hetken ammattilaisia. Chileläissyntyinen Padilla jäi eläkkeelle opetustyöstä helmikuussa 2017. Tässä yhteydessä Maailman musiikin keskukseen siirrettiin Padillan latinalaisamerikkalaisen musiikin kokoelma, joka hakee vertaistaan Euroopassa koossaan ja merkittävyydessään. Kokoelmassa on kirjoja, artikkeleita, tutkimusmateriaalia, äänitteitä, kuvatallenteita ja soittimia, joista suurin osa on tutkijoiden, muusikoiden ja yleisön käytettävissä. Kokoelman pääpaino on Latinalaisessa Amerikassa, mutta se sisältää myös muiden maiden kulttuuria koskevaa aineistoa.

Alfonso Padilla on aloittanut maaliskuussa 2017 monivuotisen tutkimusprojektin suomalaisen tangon koko historiasta. Ainutlaatuista tutkimusta tehdään Maailman musiikin keskuksen tiloissa ja se saa rahoituksen Koneen Säätiöltä. Alfonso Padilla on tänään 9.5. Mika Kauhasen haastattelussa Yle Radio 1:n Etnoilta-ohjelman jaksossa Keinuva-talo: Suomalainen tango eteläamerikkalaisin silmin. Ohjelma on kuunneltavissa Ylen Areenassa 30 päivän ajan.

Raila Halmetoja on tehnyt pitkän uran musiikkitoimittajana Yleisradiossa ja on toiminut monipuolisesti romanien kulttuurin, erityisesti musiikin parissa tuottajana, organisaattorina kuin myös järjestöaktiivina. Halmetojan Maailman musiikin keskuksessa sijaitseva aineistokokoelma sisältää mm. useita satoja nimikkeitä tietoa romanikulttuurista ja mustalaismusiikkiäänitteitä eri puolilta maailmaa.

Toimittaja Reijo Nättiaho on uransa aikana toiminut aktiivisesti myös musiikkitapahtumien organisoijana kuten Valkeakoskella järjestettävässä Työväen Musiikkitapahtumassa. Hänen lahjoittamassaan kokoelmassa onkin muun muassa tapahtumassa vierailleiden artistien levyjä.

Olli Pellikka (1949-2016) oli kulttuurialan moniosaaja - toimittaja, teatteriohjaaja ja toiminnanjohtaja, muun muassa. Irlanti oli Pellikan suuri rakkaus ja tämän tiimoilta hän mm. ideoi legendaarisen, vuonna 1986 alkaneen Irlanti-festivaalin Suomessa. Olli Pellikan läheisten toivomuksesta hänen irlantilaisen musiikin cd- ja vinyylikokoelmansa on nyt siirtynyt Maailman musiikin keskuksen arkistoon.

Uutispäällikkö Markku Huotari (1953-2015) tunnetaan erityisesti Aamulehdessä ja muutoinkin Alma Media -konsernissa toimineena pitkän linjan kulttuuritoimittajana, kriitikkona ja kulttuurin esimiehenä. Huotari oli myös kitaristi ja flamenco oli hänelle intohimo. Tampereelle 1990-luvun puolivälissä syntynyt flamencofestivaali syntyi ennen muuta hänen aloitteestaan. Markku Huotarin perheen toivomuksesta hänen flamencoa sisältävä vinyyli- ja cd-kokoelmansa on sijoitettu Maailman musiikin keskuksen arkistoon.

Elina Seye, tutkija ja Maailman musiikin keskuksen hallituksen pj, on lahjoittanut keskukseen kokoelman Senegalin matkoilta tuomaansa musiikkia.

Tule tutustumaan Maailman musiikin keskuksen kirjastoon

Kirjasto palvelee maailman musiikkien parissa toimivia opiskelijoita, harrastajia, ammattilaisia ja muita kiinnostuneita. Kirjasto toimii käsikirjastona eli aineistoon voi tutustua paikan päällä. Käytössä on kuuntelumahdollisuus ja tutkijoille työpiste.

Kirjaston keskeisiä teemoja ovat etnomusikologia, kansanperinne sekä populaarimusiikin ja -kulttuurin tutkimus. Kokoelmissa on noin 3000 kirjaa, sekä nuotteja, äänitteitä ja videoita noin 9000. Aihealueeseen liittyviä aikakauslehtiä keskukseen tulee n. 30 nimikettä. Kokoelmissa on paljon sellaista materiaalia, jota ei ole muualla Suomessa.

Kirjaston aineisto luetteloidaan:

Koha-tietokantaan gmc.koha.kepa.fi

Kansalliskirjaston Viola- ja Melinda-tietokantoihin

arkistoaineisto luetteloidaan Dismarc-portaaliin <www.dismarc.org/info/> (Euroopan musiikkiarkistojen yhteinen portaali)

 

Maailman musiikin keskuksessa on myös paljon aineistoa, jota ei ole luetteloitu tietokantoihin. Tule siis paikan päälle katsomaan mitä kaikkea löytyy.

Kirjasto on avoinna:

Ma: 10-18, Ti, Ke, To: 10-15 ja muulloin sopimuksen mukaan

 

Yhteystiedot
MAAILMAN MUSIIKIN KESKUS
Hämeentie 34 D, 00530 Helsinki

09 6962 790,
www.globalmusic.fi

Heikki Niemelä  I  kirjastonhoitaja 046 8783722,

'Suomalaisen tangon historia' -tutkimukseen liittyvissä asioissa ota yhteys:

Alfonso Padilla, FT, dos. (em.)  I  tutkija 045 6485840, ,
Janne Ahonen  I  tutkimusassistentti 09 6962790, 040 5600047