Markku Lehmuskallion retrospektiivi Orionissa

Elokuvateatteri Orionissa nähdään kevään aikana viime joulukuussa 80 vuotta täyttäneen Markku Lehmuskallion retrospektiivi. Markku Lehmuskallion ura elokuvatekijänä on ainutlaatuinen. Hän aloitti itseoppineena elokuvaajana 1970-luvun alussa lyhytelokuvilla ja on sittemmin tehnyt yli kaksikymmentä puolipitkää ja pitkää elokuvaa, jotka ovat tehneet hänestä kansainvälisesti tunnetun ohjaajan. Yli puolet näistä teoksista on syntynyt yhteistyössä Anastasia Lapsuin kanssa ja on luokiteltavissa dokumenttielokuviksi, vaikka useat heidän elokuvansa koettelevatkin lajikonventioiden rajoja.

Lehmuskallio on kulkenut elokuvantekijänä omaa tietään valtavirtojen ulkopuolella ja toteuttanut tinkimättömästi persoonallista näkemystään, jota leimaavat moraalinen ja esteettinen ankaruus. Lehmuskallion elokuvien keskiössä on kysymys ihmisen ja hänen elinympäristönsä suhteesta, taiteen tehtävästä sekä siitä, miten modernin ihmisen teknologistuneet elintavat, kulutuskulttuuri ja kvartaalitalous ovat tuhonneet luontoa ja luonnonmukaisesti eläviä kulttuureita. Erityisesti Lehmuskallion elokuviin on tallentunut pohjoisten alkuperäiskansojen katoamassa olevaa elämänmuotoa. Lehmuskallion elokuvia voi kutsua nykyisten ekologisten keskustelujen ja ilmastohuolen edelläkävijäksi. Hänen elokuvissaan alkuperäiskansojen paikalliseen luontoon ja ilmastoon sopeutuneet menneet elämäntavat siintävät tänään tulevaisuuden toivoa.

Sarjassa nähdään torstaina 21.3. klo 18.30 Suomen Lappiin sijoittuva Skierri, paikalla on myös ohjaaja Markku Lehmuskallio. Torstaina 28.3. klo 18 esitetään Lehmuskallion ensimmäinen pitkä elokuva Korpinpolska. Myöhemmin ovat vuorossa Inuksuk, Anna, Seitsemän laulua tundralta, Jumalan morsian, Saamelainen ja Sukunsa viimeinen. Lisäksi yksi näytös on omistettu Lehmuskallion erittäin harvoin nähdyille lyhytelokuville (Pohjoisten metsien äänet, Tapiola, Mies, jolla on kahdet kasvot ja Elämän tanssi). Esityksissä on mukana elokuvantekijöitä ja asiantuntijoita.

Sarjan järjestävät Risto Jarva -seura ja Elävän kuvan keskus ELKE ry, joka aloitti elokuvateatteritoiminnan kauniissa ja rakastetussa art deco -teatteri Orionissa helmi-maaliskuun vaihteessa. Ohjelmisto tarjoaa vaihtoehtoja valtavirtaelokuvalle, niin uutta kiinnostavaa art house -elokuvaa, elokuvataiteen mestariteoksia kuin kotimaistakin elokuvaa. Orionissa pyörii myös Matti Kassilan muistosarja.

Tarkemmat esitysajat ja liput: www.cinemaorion.fi

Lisätietoja: Ville Suhonen (050 5771719, ) ja Jouko Aaltonen (0500 877458, )